Biofűszerek
2006.08.03. 22:55
A Jókai Biocentrumban Ön már ellenőrzött szárított biofűszereket vásárolhat. A Természetgyógyász Magazin c. szaklap rövid írást közöl arról, hogy a curry nem más, mint számos fűszer keveréke. Fontos az, hogy az alkotórészek biotermesztésűek legyenek
A curry egész Indiában általános, mégis vidékről vidékre változik, sőt családról családra is, hiszen minden valamire való indiai család rendelkezik saját curryrecepttel. De az igazi curry rendelkezik néhány nélkülözhetetlen alkotórésszel. Ezek a koriander, a római kömény, a currylevél, a feketebors, a szerecsendió-virág, a fahéj, a lepkeszegmag (más néven görögszéna), a szegfűszeg, a csillagánizs, a fekete kömény, a kardamom, a csili, a gyömbér, a fokhagyma és természetesen a kihagyhatatlan színezőanyag, a kurkuma.
Adható hozzá továbbá babérlevél, szegfűbors és még egy sereg más fűszer, a curry gazdagítása céljából. A minőségi mérce azonban magas. Olyan csípősnek kell lennie, amilyen csak lehet, ugyanakkor tökéletes ízharmóniájúnak, és egyetlen fűszer sem tolakodhat mások elébe.
Ha valaki egy indiai étteremben hangos krákogás közepette, tüsszögve, könnyezve, vörös fejjel izzadva azt kérdezné, vajon egészséges-e ez, a válasz természetesen: igen. A csípős ételek ugyanis felpezsdítik a vérkeringést, az időközbeni izzadás pedig a testhőmérséklet csökkenését idézi elő. Ez különösen a trópusi, szubtrópusi klíma alatt rendkívül fontos. Egyúttal növeli az étvágyat, segíti az emésztést, segít a szoruláson, elpusztítja a patogén csírákat a bélflórában, segíti a szív munkáját, javítja a véráramlást. Némelyikükről úgy hírlik, hogy a férfiasságot is fokozza.
A csili ugyanis nem csupán egy pikáns fűszer, de hatásos csíraölő is. Az antibiotikus hatás annál erősebb, minél többféle fűszert kombinálunk. A fokhagymáról régóta tudjuk, micsoda (baktériumölő) gyógyerő lakozik benne. Most a korianderről is kiderült mindez. Mexikói és amerikai tudósok a korianderből izolált hatóanyagot (Dodecenalt) sikerrel alkalmazták szalmonellafertőzés esetén.
Természetesen a közönséges boltokban, ázsiai kereskedésekben, fűszerszakboltokban kizárólag hagyományos (magyarul: vegyszeres termesztésű) fűszereket vásárolhatunk. Az igényesebb fogyasztók jobban teszik, ha igényes bioboltokban vásárolnak, kínosan ügyelve, hogy a portékán szerepeljen a bioellenőrző szervezet neve, kódja: HU-ÖKO-01 vagy -02.
Ma már számtalan fűszer kapható biominőségben is, amelyeknek további előnye, hogy mentes a radioaktív besugárzástól, ami a hagyományos fűszerek esetében nemcsak hogy természetes, de kötelező is!
Forrás: Természetgyógyász Magazin
|